Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Lapsiparlamentin (2022-2023) osallistuva budjetointi

Siilinjärven alakoulut pääsevät päättämään siitä, kuinka 10 000€ käytetään. Alakoulujen oppilaskunnat saivat jättää ehdotuksen rahan käytöstä. Suositeltavaa oli, että ehdotuksen toteuttaminen toisi iloa mahdollisimman monelle.

Lapsiparlamentti päätti toteutettavasta ehdotuksesta maaliskuussa kokouksessaan 29.3.23. Lapsiparlamenttiin osallistuu jokaisen alakoulun oppilaskunnanhallitusten edustajat. Lisäksi kokoukseen osallistuivat kunnanhallituksen, valtuuston ja sivistyslautakunnan puheenjohtajat, kunnanjohtaja ja sivistysjohtaja, joilla ei kuitenkaan ollut äänioikeutta ehdotuksesta äänestettäessä.

Lapsiparlamentti valitsi toteutettavaksi ehdotukseksi Kasurilan koulun ehdotuksen. Ehdotuksen mukaisesti Kasurilan koulun pihalle lisätään koripallokorit (ja uusia koripalloja), kiipeilyseinä sekä penkkejä isompien oppilaiden iloksi. Lisäksi koulun liikuntasaliin hankintaan Airtrack-voimistelupatja, jota voidaan lainata myös muille kouluille telinevoimistelujaksojen ajaksi. Valittu ehdotus toteutetaan viimeistään lukuvuoden 2023-2024 aikana.

Ehdotuksen perustelut

Ehdotus pitäisi toteuttaa, sillä tällä hetkellä joudumme kiistelemään ja jonottamaan olemassa oleville välkkälaitteillamme. Koripallokoreja koulumme pihasta löytyy vain yksi, joten kunnollisia pelejä ei saa aikaan, eivätkä kaikki halukkaat pääse heittelemään välituntien aikana. Koripallomme ovat joko kadonneet tai puhjenneet. Kiipeily on koulumme oppilaiden suosikkipuuhaa välitunneilla. Kiipeilyseinä olisi siis unelmien täyttymys haasteita kaipaaville kiipeilijöille. Isot oppilaat toivoisivat myös, että heitä varten koulun pihassa olisi muutamia penkkejä. Vitos-kutosluokkalaisia leikit eivät välttämättä enää kiinnosta, joten mukavia hengailupaikkoja olisi hyvä olla.

Välituntivälineistön parantamisesta hyötyisivät toki ennen kaikkea Kasurilan koulun oppilaat, mutta myös alueella asuvat perheet. Kasurilan koulun piha toimii oivallisena lähiliikuntapaikkana alueella asuville ihmisille, joten myös he olisivat varmasti riemuissaan hyvistä leikkimahdollisuuksista.

Airtrack-voimistelupatja tulisi tarpeen telinevoimistelujaksoja ajatellen, sillä voimistelupatjatilanteemme ei ole hääppöinen. Taitoa tehdä erilaisia temppuja meillä olisi vaikka kuinka paljon, mutta kunnolliset patjat puuttuvat. Olisi mahtavaa, jos temppuja voisi tehdä turvallisesti ilman kunnollisia patjaviritelmiä ja vanhojen ja virttyneiden patjojen raahaamista ympäriinsä. Airtrackista hyötyisivät siis Kasurilan koulun oppilaat, mutta sitä olisi myös mahdollista lainata muille kouluille heidän telinevoimistelujaksojensa ajaksi, joten myös muut koulut voisivat hyötyä tästä hankinnasta.

Muut ehdotukset

Hamulan koulu: Biljardipöytä ja 2 pöytätennispöytää

Idea: Biljardipöytä ja 2 pöytätennispöytää (pingis) Hamulan koululle. Pöydällä voisi välitunneilla pelata biljardia, nähdä kavereita ja viettää sisävälitunteja. Kaikki pöydät tulisivat sisätiloihin.

Perustelu: Sisällä on aika vähän välituntiaktiviteetteja. Hankinnoilla voitaisiin lisätä sisävälitunteja kaikille luokka-asteille. Välillä olisi hauskaa olla sisällä välitunneilla. Pöytätennispöytää voisi hyödyntää myös liikunnassa ja muissa oppiaineissa.

Kehvon koulu: Uusi kiipeilyteline

Idea: Kehvon koulun pihalle uusi ja isompi kiipeilyteline

Perustelut: Nykyiset pihalla olevat telineet ovat pienehköjä ja käyttäjiä on paljon. Myös iltaisin ja viikonloppuisin koululla käyvät perheet hyötyvät telineestä.

Kuuslahden koulu: Lisää liikettä välitunneille

Idea: Koululla on vain vähän ehjiä välituntivälineitä. Haluaisimme hankkia koululle niitä lisää, jotta kaikki oppilaat innostuisivat liikkumaan enemmän välituntien aikana. Ostaisimme pulkkia, kestäviä lumilapioita, diapoloja, katuliituja, uusia palloja (koripallo, jalkapalloja), hyppynaruja, hyppykeppejä yms.

Perustelu: Kaikki oppilaat hyötyisivät tästä, sillä uusien välituntivälineiden innostamana niin isommat kuin pienemmätkin oppilaat liikkuisivat välitunnilla entistä monipuolisemmin kaikkina vuodenaikoina. Hankkimalla näitä välituntivälineitä eri ikäiset oppilaat innostuisivat varmasti myös touhuamaan enemmän yhdessä.

Pöljän koulu: Liikuntavälineitä

Idea: Pöljän koulun välituntialueelle koripallotelineet (2 kpl), jääkiekkomaalit sivuverkoilla (2 kpl). Liikuntavarastoon lisää ehjiä jalkapalloja ja salibandymailoja. Karuselli tms. koulun pihalle.

Perustelu: Idean toteutumisesta hyötyvät sekä oppilaat että koulun aikuiset.

Siilinlahden koulu: Kohti korkeuksia ja sen yli

Idea: Kiipeilyyn ja temppuiluun soveltuva monitoimiteline Siilinlahden uimarannan läheisyyteen (esim. nykyisen liikunta-alueen ohelle)

Perustelu: Aktivoi eri ikäisiä lapsia ja nuoria (miksei aikuisiakin) vapaa-ajan liikuntaan. Siilinlahden koulu voi myös hyödyntää telinettä koululiikunnassa. Sijainti on erinomainen etenkin kesäaikaan, kun lukuisat lapsiperheet ja nuoret polskivat iloisesti suositulla ranta-alueella.

Toivalan koulu: Iloa liikunnasta – biljardia ja pingistä

Idea: Toivalan koululle hankitaan 2 ulkopingispöytää, 2 sisäpingispöytää ja 1 biljardipöytää. Välinteitä voidaan käyttää oppitunnilla ja välitunneilla.

Perustelu: Toiveen toteuttaminen tuo paljon iloa ja välitunneille tekemistä. Se toisi monipuolisemmat liikuntatunnit. Oppilaat jaksaisivat keskittyä paremmin oppitunneilla. Se myös parantaa oppilaiden terveyttä ja yhteishenkeä. Vaihtelu välitunneilla virkistää.

Vuorelan koulu: Rengaskeinu lähiliikunta-alueelle

Idea: Hankitaan rengaskeinu Vuorelan koulun pihalle.

Perustelu: Lapset pitävät keinumisesta ja rengaskeinu puuttuu koulun pihalta. Rengaskeinu olisi hyvä lisä lähiliikuntapaikan välineisiin.