Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Siilinjärven kunta kokeili osallistuvaa budjetointia onnistuneesti

Siilinjärven kunta otti ensimmäisen kerran kokeiluun osallistuvan budjetoinnin, jossa asukkaat pääsevät osallistumaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon.

Osallistuvaan budjetointiin varattiin 40 000 euroa ja osallistuminen tapahtui digitaalisella alustalla osallistu.siilinjarvi.fi.

Näin se tapahtui:

1. IDEAHAKU 6.2.-19.2.2023

Kaikki voivat ideoida kuinka elämä olisi Siilinjärvellä parempaa ja jättää oman hyvinvointia ja asuinympäristöä parantavan ideansa osallistuvaan budjetointiin.

2. YHTEISKEHITTÄMINEN 20.3.-16.4.2023

Saatuja ideoita kehitetään yhdessä asukkaiden ja kunnan asiantuntijoiden kanssa. Yhteiskehittämisen työpajoissa laaditaan ideoille toteutussuunnitelmia ja kustannusarvioita, jonka jälkeen ideoista tulee äänestysehdotuksia.

3. ÄÄNESTYS 17.4.-30.4.2023

Siilinjärveläiset äänestävät mitkä äänestysehdotuksista toteutetaan ja mihin 40 000 euroa käytetään vuosien 2023 ja 2024 aikana. Äänestää saavat kaikki vähintään 13-vuotiaat Siilinjärveläiset.

4. TULOSTEN JULKISTUS 8.5.2023 ja TOTEUTUS 2023-2024 AIKANA

osallistu.siilinjarvi.fi.

Osallistuvaa budjetointia kehitettiin Sitran muutosohjelmassa

Siilinjärven kunnan tiimi oli yksi kuudesta tiimistä Suomessa, joka valittiin mukaan Sitran uusimpaan Sitra Lab 4 -muutosohjelmaan. Sitra Lab 4 -muutosohjelman taustalla on laajempi tarve uudistaa osallistumisen keinoja ja ”käyttöliittymiä”, koska helposti arkeen sopivat ja kevyesti käyttöönotettavat vaikuttamisen tavat houkuttelevat ihmiset osallistumaan.

Siilinjärven kunnan ensimmäinen osallistuva budjetointi oli osa muutosohjelmaa ja Siilinjärven kunnan loppuraportin voit lukea tästä.