Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Ruokapalvelun toimipaikkojen esittelyjä

Ahmon valmistuskeittiössä valmistuu päivässä 1800 ateriaa – hyvällä fiiliksellä!

Puoli yhdentoista aikaan päivällä Ahmon valmistuskeittiössä on rauhallista, sillä aamun kovin kiire on jo takana. Mutta ei kuitenkaan mene kauan, kun yläkoulun ja lukion oppilaat saapuvat ruokailemaan. Samalla alkaa myös seuraavan päivän ruokien valmistelu.

Ruokapalveluesimies Meiju Metsäjoki kertoo, että pelkästään Ahmolla ruokailijoita on 500 yläkoululaista ja 300 lukiolaista. Tämän lisäksi Ahmolta lähtee ruoka-annoksia ja välipaloja useammille muille kouluille sekä päiväkodeille Siilinjärvellä.

– Yhteensä valmistamme joka päivä 1800 ateriaa. Asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan teemme maistuvaa, hyvää ja monipuolista ruokaa, Meiju iloitsee.

Ahmon valmistuskeittiössä työskentelee 6 kokkia, jotka kiertävät viikon yhdessä vuorossa valmistaen esimerkiksi vuorollaan salaatteja, välipaloja, ruokaa tai he ovat ruokasalivuorossa.

– Erityisruokavalioita tekevä dieettikokki on meillä koko ajan sama ja hän on ammattilainen työssään. Erityisruokavalioiden määrä on lisääntynyt todella paljon ja niissä pitää olla tarkkana.

Lisäksi keittiössä on päivittäin myös kaksi 7.-luokkalaista TET-harjoittelussa.

– Kaikki Ahmon koulun 7.-luokkalaiset käyvät päivän tutustumassa keittiön toimintaan. Palautteen mukaan kaikki ovat tykänneet tästä kovasti, ja samalla he näkevät mitä täällä tapahtuu. Moni heistä on yllättynyt siitä, että täällähän tehdään oikeasti ruokaa!, Meiju naurahtaa.

Moni heistä on yllättynyt siitä, että täällähän tehdään oikeasti ruokaa!

Atte Hallikainen ottamassa uunista maukkaita kalapyöryköitä oppilaille ruokasaliin.

Ruoan tekemisessä käytetään mahdollisimman paljon raaka-aineita lähituottajilta. Esimerkiksi perunat, sipulit ja mansikat tulevat Siilinjärveltä ja kaikki käytettävä liha on kotimaista.

Kun ruokaa valmistetaan 1800 annosta päivässä, ei ole siis kyse ihan mistään pikkumääristä vaan sadoista kiloista. Esimerkiksi suosikkiruokaa broileripastapaistosta valmistetaan lähes 500 kiloa. Ja kaikki määrät mietitään tarkasti etukäteen, jotta ruokahävikin määrä jää mahdollisimman pieneksi.

– Suosikkiruoat pysyvät samoina vuodesta toiseen. Listan kärjessä pastapaistoksen lisäksi makaronilaatikko ja tietenkin riisipuuro jouluna. Meillä on myös joka päivä tarjolla kasvisruokavaihtoehto, jota jokainen voi halutessaan syödä.

Keittiön työpäivät alkavat klo 7 ja päivän ensimmäiset tunnit ovatkin varsin kiireisiä, sillä ensimmäiset ruoat lähtevät matkaan jo klo 9.

– Se on aamusta sellaista kellon kanssa kilpailua. Mutta toisaalta tietynlainen hektisyys on tässä työssä parasta, sillä päivät menevät todella nopeasti eikä tarvitse miettiä, että mitähän sitä tekisi. Meillä on täällä töissä todella hyvä porukka, jossa huumori kukkii ja työtä tehdään hyvällä fiiliksellä.

 

Ahmon valmistuskeittiön ruokapalveluesimies Meiju Metsäjoki.

Pääkuva: Ahmon valmistuskeittiössä työskentelevät Marina Stankevich, Atte Hallikainen, Katri Korhonen, Meiju Metsäjoki ja Antti Holopainen, Pirjo Seppänen ja Jonna Lipponen.