Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Veikko Ahvenainen 95v-juhlavuoden konsertti

10.6.2024 - 10.6.2024

Veikko Ahvenainen 95v. Taiturin komea ura vain jatkuu!

Ma 10.5. klo 19, Suininlahden koulu, Toivala
Pääsylippuja paikan päältä

Juhlakiertueen konsertissa esiintyvät Veikon lisäksi hänen ruotsalainen puolisonsa harmonikkataituri Carina Nordlund, Riistaveden Hanuristit joht. Niko Hänninen, Jari Ovaskainen, Kuopion Harmonikkaklubi ym.

Veikko Ahvenaisen ura on pituudeltaan ja merkitykseltään kansainvälisesti arvioituna ainutlaatuinen. Hän on avannut harmonikalle tietä kirkkoihin, sinfoniaorkestereihin ja musiikkioppilaitoksiin.
Tänä vuonna Veikko täyttää 95 vuotta. Takana on uskomaton elämä, johon mahtuu konserttien lisäksi myös 31 täyspitkää maratonia.

Veikon itsensä kirjoittama kirja ”Hanurini muistoja” kertoo hänen vaiherikkaasta ja kansainvälisestä urastaan joka hakee vertaistaan. Kuopiossa syntynyt Veikko oppi 9-vuotiaana soiton alkeet kuopiolaiselta muikkukauppiaalta. Veikon ollessa 14-vuotias hänelle tarjottiin hanuristin paikkaa sirkuksessa. Soittopaikka oli leijonan häkin päällä, josta hän improvisoi kappaleita sirkustaiteilijoiden esityksiin. Köyhistä oloista hän ponkaisi 50- ja 60-luvulla tanssilavojen suosikiksi omalla tangoyhtyeellään. Hänen ensimmäinen levytys julkaistiin vuonna 1955 ja tänään hän Suomen äänilevykuningas 1088 levytyksellä.

Ahvenaisen sävellystuotanto sisältää lähes 1000 sävellystä ja sovitusta sekä teoksia kamari-ja sinfoniaorkesterille. Monet hänen säveltämänsä ja sovittamansa valssit, tangot, polkat ja jenkat ovat edelleen hanuristien ohjelmissa. Yleisradiossa hän alkoi esiintyä jo 1940-luvulla ja television tullessa hänen tango- yhtyeensä oli ensimmäisiä esiintyjiä.

Veikon kansainväliset konserttikiertueet alkoivat 1960-luvulla aina Moskovan Tshaikovskin konserttisalista kuuluisaan Washingtonin Kadetraaliin Yhdysvalloissa. Takana on lähes 5000 konserttia eri puolilla maailmaa. Mestari on edelleenkin huippukunnossa ja kiertueet jatkuvat.

Veikko Ahvenainen on saanut Pro Finlandia-mitalin vuonna 2010 ja kansainvälinen Harmonikkaliitto Cofédération Internationale des Accordéonistes (CIA) on palkinnut hänet arvostetulla Merit Award – palkinnolla vuonna 2020.

Konsertin väliajalla voi tutustua Veikon ja Carinan levytystuotantoon. Esillä on myös Veikon elämäkerta ”Hanurini muistoja.”

Kuva: Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund